CLOSE
MENU

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς προκύπτει όταν ο νευρικός ιστός του αμφιβληστροειδή διαχωρίζεται από τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από αυτόν. Παρ΄ό,τι δεν προκαλεί πόνο, προκαλεί μια θόλωση της όρασης που προσομοιώνεται με ένα γκρίζο πέπλο που κινείται κατά μήκος του οπτικού πεδίου.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή θεραπεύεται, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης και, στην χειρότερη περίπτωση, τύφλωση.

Ποιά είναι τα αίτια της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς;

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς προκύπτει συνήθως όταν ο εξαιρετικά λεπτός ή κατεστραμμένος αμφιβληστροειδής επιτρέπει την είσοδο σε αυτό οφθαλμικού υγρού. Καθώς το υγρό εισέρχεται, σπρώχνει τον αμφιβληστροειδή από τον υποκείμενο συνεκτικό ιστό με αποτέλεσμα να προκαλείται διαχωρισμός και, εντέλει, αποκόλληση.

Το αποκολληθέν τμήμα του αμφιβληστροειδούς δεν είναι πλέον σε θέση να μεταβιβάσει επαρκώς τα φωτεινά σήματα στον εγκέφαλο. Η όραση διαταράσσεται επίσης και από τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς που διαρρέουν υγρό στο εσωτερικό του ματιού όπου συνήθως βρίσκεται το υαλοειδές σώμα. Εάν η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς προχωρήσει ως την ωχρά κηλίδα ή το κεντρικό τμήμα του χιτώνα, τα συμπτώματα της αποκόλλησης στην όραση ενδέχεται να οξυνθούν.

Συμπτώματα της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

Ο επαγγελματίας στην φροντίδας της όρασης μπορεί να ανιχνεύσει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς με μια σειρά δοκιμών απόκρισης του αμφιβληστροειδούς και της κόρης του ματιού, τα οποία κυμαίνονται από την απλή δοκιμή της οπτικής οξύτητας ως το υπερηχογράφημα του ματιού.

Για τον ασθενή, το γκρίζο πέπλο που προαναφέρθηκε εμφανίζεται μετά την εδραίωση της αποκόλλησης τους αμφιβληστροειδούς. Πριν από αυτό, υπάρχουν ενδείξεις και συμπτώματα που δύνανται να θεωρηθούν ως προειδοποίηση έναρξης της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μυοψίες συνοδευόμενες από φωταψίες
  • Ξαφνική εμφάνιση θολής όρασης
  • Σκιές ή σκοτώματα στο οπτικό πεδίο

Αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

Η χειρουργική αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς έχει μεγάλη επιτυχία, εφόσον η κατάσταση αυτή ανιχνευτεί σε πρώιμο στάδιο. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, όλοι όσοι διαπιστώνουν κάποιο(α) από τα προαναφερθέντα συμπτώματα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική αρωγή εντός 24ώρου. Ορισμένες από τις τυπικές χειρουργικές προσεγγίσεις είναι:

  • Χειρουργική λέιζερ: Επανορθώνει της ρήξεις του αμφιβληστροειδούς, που είναι η υποκείμενη αιτία του διαχωρισμού του
  • Αμφιβληστροειδοπηξία με πεπιεσμένο αέρα: Μια πολύ μικρή φυσαλίδα αέρα τοποθετείται στο μάτι και σπρώχνει τον αμφιβληστροειδή στην θέση του. Συνήθως συνοδεύεται από χειρουργική λέιζερ, με την οποία εξασφαλίζεται ότι ο αμφιβληστροειδής θα παραμείνει μόνιμα σε ορθή θέση.
  • Ενίσχυση σκληρού χιτώνα: Ραφή εμφυτεύματος από σιλικόνη στο μάτι, με αποτέλεσμα το τοίχωμα του ματιού να τοποθετείται σε τέτοια θέση ώστε ο αμφιβληστροειδής να μπορεί να επανασυγκολληθεί.