CLOSE
MENU

Οφθαλμική Υπέρταση

Η οφθαλμική υπέρταση δημιουργείται όταν η πίεση στο μάτι (γνωστή ως ενδοφθάλμια πίεση) υπερβαίνει τα θεωρούμενα ως φυσιολογικά όρια (συνήθως το όριο αυτό ταυτίζεται με πίεση άνω των 21 mm Hg). Η οφθαλμική υπέρταση διαφέρει από το γλαύκωμα, σοβαρότερη κατάσταση των ματιών, στο ότι δεν προκαλεί ανιχνεύσιμες αλλαγές στην όραση, ενδείξεις απώλειας οπτικού πεδίου ή βλάβες στο οπτικό νεύρο. Οι διαγεγνωσμένοι με οφθαλμική υπέρταση ασθενείς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.

Ποιά είναι τα αίτια της οφθαλμικής υπέρτασης;

Η οφθαλμική υπέρταση είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς παροχέτευσης του υδατώδους υγρού (ενδοφθάλμιου υγρού). Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι στο μάτι εισέρχεται μεγάλη ποσότητα υγρού, το οποίο, εφόσον δεν παροχετεύεται, προκαλεί υψηλή πίεση.

Η οφθαλμική υπέρταση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικής υπέρτασης, στους μύωπες και στους διαβητικούς.

Συμπτώματα της οφθαλμικής υπέρτασης

Καθώς η οφθαλμική υπέρταση δεν έχει εμφανή συμπτώματα, είναι αδύνατον για τον ασθενή να την ανιχνεύσει ο ίδιος. Εάν, ωστόσο, ο ασθενής επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα, η οφθαλμική υπέρταση μπορεί να εντοπιστεί με μια εξέταση ρουτίνας.

Κατά την διάρκεια της οφθαλμιατρικής εξέτασης, ο ειδικός μετρά την ενδοφθάλμια πίεση με την βοήθεια μιας συσκευής που αποκαλείται τονόμετρο. Εάν το τονόμετρο δείξει σε δύο μετρήσεις αυξημένης πίεσης άνω των 21 mm Hg, ο ειδικός στην φροντίδα της όρασης ενδέχεται να διαγνώσει οφθαλμική υπέρταση.

Θεραπεία της οφθαλμικής υπέρτασης

Καθώς η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος, συνιστάται όλοι όσοι πάσχουν από οφθαλμική υπέρταση να παρακολουθούνται τακτικά από έναν ειδικό στην φροντίδα της όρασης.